Velkommen til Alfix’ hjemmeside. Det lader til at din browser er forældet og ikke understøttes af vores side. Vi anbefaler at bruge en af følgende browsere for en optimal brugeroplevelse: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sensommerpuss – gode råd for fasadearbeid

image

Det ideelle tidspunktet for å jobbe utendørs med puss er når temperaturen er mellom 5 °C og 25 °C, det er tørt vær og ingen direkte sol på fasaden. Dermed byr sensommeren på gode muligheter for fasadearbeid, men hva bør du være spesielt oppmerksom på? Vi har fått hjelp av en murermester fra Bornholm for å kunne komme med praktisk innsikt og gode råd til sensommerens fasadearbeid.
<BR>

Fasadefornyelse på Bornholm
I Nexø på Bornholm har PL Entreprise nettopp reparert den utslitte fasaden til et boligkompleks på et 400 m2 (det gule på bildet). Arbeidet startet i fjor sommer og ble avsluttet rundt påske i år: «Vi har jobbet på en eldre eiendom der fasaden trengte en kjærlig hånd. Det var både sprekker og en del løs puss. Vi utførte kun arbeidet når eiendommen var best beskyttet mot vind og vær. Det vi si at vi ikke jobbet i sterk sol, ved for høye temperaturer eller ved frost», sier Jens Frederiksen, murermester i PL Entreprise.

Til fasaderenoveringen har Jens Frederiksen og hans kollegaer brukt fasadepuss og maling fra Alfix: «Som med alt annet arbeid vi utfører, er det viktig å bruke ordentlige produkter, hvor du har satt deg grundig inn i arbeidsprosessene på forhånd. Vi sandblåste først bygningen og brukte deretter Alfix’ DuraPuds- og DuraDec løsninger, som har sterk festeevne mot underlaget» (anvendte produkter: Alfix DuraPuds 710 og Alfix DuraDec 8000 SR).

Festeevnen er avgjørende
Fasader skal selvsagt tåle det meste i all slags vær. Både på Bornholm og i andre deler av landet. Det er dette løsningene fra Alfix er spesielt egnet for: «Med pussede vegger ser man ofte at spesielt de nordvendte og mer eksponerte fasadene får tilsmussing og misfarging med årene. Men det kan overvinnes ved å bruke DuraPuds-produkter og DuraDec-silikonharpiksmaling, som gjør veggene mindre mottakelige», forklarer Alf Busk, konsulent i Alfix.

Han forteller videre at det også er viktig at produktene ikke brukes på kalkbaserte fasader, og at underlaget er godt klargjort før arbeidet starter: «Fasaden må først rengjøres grundig fordi murstein og fuger skal være i en slik tilstand at det kan dannes et bærekraftig underlag for fasadepussen. Dette er et av de viktigste rådene jeg kan gi. Og det er selvsagt viktig med en god, diffusjonsåpen fasademaling slik at huset kan puste».

Sesongens høydepunkter
Vanligvis starter pussesongen om våren. Så fort vi er stabilt over frysepunktet, er det bare å sette i gang. Om sommeren kan direkte sol og høye temperaturer gjøre at produktene ikke får de optimale herdeforholdene, og derfor må man være forsiktig i denne perioden. Høsten har gode temperaturer, men faren for regn lurer.

Dermed har alle årstider sine utfordringer, men når vi beskytter mot regn hele året og mot kraftig uttørking om sommeren, eller når vinden tar tak, er det gode forhold for fasadearbeid. Siden vintermånedene ofte er våte og kalde, anbefales ikke utendørs puss i denne perioden, med mindre du dekker helt til.

Se vår veiledning om fasadearbeid her

Meld på nyhetsbrevet

Her kan du registrere deg for Alfix sitt nyhetsbrev. Du mottar nyhetsbrevet fire ganger årlig.