Flisemontering

Bagsmøring af fliser – er du i tvivl?

PDF

 storformatfliser bagsmoering

Fokus på stor- og megaformatfliser

I dag er det teknisk muligt at producere keramiske fliser med kantlængder op til ca. 3000 mm.
Denne udvikling giver nye muligheder for design af individuelle løsninger, men stiller samtidig større krav til håndtering, bearbejdning og montering. Hos Alfix definerer vi stor- og megaformatfliser efter nedenstående dimensioner:
Storformat: Kantlængde ≥ 400 mm og op til 1200 mm.
Megaformat: Kantlængde ≥ 1200 og op til 3000 mm.

Vi får ofte spørgsmål om, hvornår man skal bagsmøre. Dette findes der ikke noget entydigt svar på, da det afhænger meget af situationen, og hvilken klæber der anvendes. I Danmark betragtes et kontaktareal mellem klæber og flise på 80% som et minimum ved indendørs flisemontering. Ved store fliser kan dette være svært at opnå, og man kan med fordel bruge en klæber, der er udviklet specifikt til formålet.
Alfix ProFix er udviklet specifikt til de store fliser og udmærker sig specielt ved at have en god flydeevne. Vores erfaring er, at når vi bruger Alfix ProFix, er det først nødvendigt at bagsmøre fliserne ved fliseformater med kantlængde over 600 mm - også kaldet Buttering-floating metoden, eller hvor der forventeligt er f.eks. en stor belastning.

Derfor skal opgaven og løsningen altid vurderes i sin helhed, ud fra den tiltænkte belastning i rummet. Der er eksempelvis stor forskel på belastningen i en bilhal, et kontor eller i et privat hjem. Derfor kan der være tilfælde, hvor det er en god ide at bagsmøre, selv mindre fliser, og ikke mindst udendørs, eller i bassiner.
Dertil kommer flisetypen og flisens bagside, som også spiller en rolle for klæberens vedhæftning.
Den sunde fornuft må altså i brug, når der tages stilling til om bagsmøring er nødvendigt!

Sådan gør du

Ved storformatfliser:
Ved storformater over 600 x 600 mm, vil vi som tommelfingerregel, påføre fliseklæber på både underlag og på flisens bagside for at minimere hulrum i klæbelaget og opnå bedst mulig klæberdækning samt vedhæftning til flisen.
Bagsmøring kan udføres som et tyndt, jævnt lag fliseklæber med glat spartel i en tykkelse på ca. 1 mm.

Ved megaformatfliser:
Brug en 4 x 4 mm tandspartel og træk først fliseklæberen på med den glatte side og derefter med tandsiden.Herved opnår du en ensartet lagtykkelse på ca. 2 mm. Det er vigtigt, at tandspartelribber på flisens bagside er parallelle med tandspartelribberne på underlaget. Alternativt kan du glitte ribberne på flisens bagside med den glatte side af spartlen til en plan overflade.

Ved fliseformater over 1200 mm samt ved flisetykkelser på 6 mm eller mindre anbefaler vi desuden altid tilsætning af Alfix FlexBinder i fliseklæberen. Ved valg af fliser skal du bl.a. tage hensyn til flisernes tolerancer, krumning og den forventede belastning. Følg altid fliseleverandørens anvisning og anbefalinger. Tynde fliser kan f.eks. have begrænset anvendelse til gulv. Vælg et forbandt, der udligner evt. krumning. Gode flydeegenskaber, høj fleksibilitet, kort tørretid og lavt svind – det er alle egenskaber, som kendetegner en fliseklæber, der egner sig til storformatfliser.

Alfix ProFix lever op til det hele, så med denne fliseklæber kommer du godt i mål med flisestørrelser op til 1200x1200 mm.

Alternativt til special opgaver: Alfix CombiQuickFix eller Alfix QuickFix premium.


Læs mere om Alfix ProFix

Læs mere om emnet i brochuren Stor- og megaformatfliser - Montering og fugning med Alfix

 

November – Bæredygtig Alfix emballage

Alfix 1K Tætningsmasse - i spande af genbrugsplast.

Læs mereSe nyhedsarkivet her

Proff-vejledning

Teknisk service og rådgivning for professionelle

Private

Gør-det-selv film og kontakt til Alfix